10/5/07

ADVOCATS I JURISDICCIÓ VOLUNTÀRIA


El diari “Negocio” del 9/5/07 es fa ressò de l’oposició del Degà del Col·legi de Madrid pel tracte discriminatori envers als advocats, en el projecte de Llei de Jurisdicció Voluntària (Butlletí de les Corts Generals de 27/10/06) bàsicament per les funcions assessores que s’atribueix als notaris.

Les queixes de Martí Mingarro, exposades en una compareixença davant del Congrés de Diputats, es fonamenten en que el projecte es contradiu amb les funcions atribuïdes als advocats per la LOPJ i en que ens planteja un problema amb els notaris que no tenim. A més el Degà dels advocats madrilenys afegeix que en aquest projecte de text legal es fa una distinció de tracte entre advocats i procuradors, atès que només ens reconeix intervenció en expedients de jurisdicció voluntària quan se sol•liciti per un ciutadà beneficiari de justícia gratuïta, mentre que la del procurador es pot sol•licitar sense límits.

A les crítiques del degà madrileny, que ha defensat com cal els interessos de la nostra professió en aquesta qüestió, encara caldria afegir-ne d’altres:

És cert que el projecte limita sense justificació la nostra intervenció com a defensors, però també ens la limita com a administradors de l’expedient, doncs el text opta per un sistema de “competències compartides” entre l’òrgan judicial i “altres professionals del dret”, però incomprensiblement concentra els "professionals del dret" en notaris i registradors, per raó de la seva “fe pública i especialització” respectivament, com s'afirma a l’exposició de motius (V).

El legislador no té present que els expedients de jurisdicció voluntària, on no hi ha litigi, no són susceptibles d’arbitratge i que si els advocats som aptes (de fet, els més aptes) per actuar com a àrbitres imparcials i independents, dins la nostra especialitat, perquè no ho hem de ser per a administrar una conciliació, una fitació, un expedient de domini, una consignació, dipòsits en matèria mercantil o alguns expedients en matèria de Dret marítim? Que ens mancaria? Especialització? Imparcialitat? Independència? Poder seria suficient, com passa en matèria arbitral, que la llei es limités a exigir que qui administri l’expedient (advocat o no) sigui i es mantingui imparcial i independent mentre administra l’expedient, atès que a la jurisdicció voluntària no hi ha controvèrsia però si pot haver-hi conflicte d’interessos.

De la mateixa forma que els advocats podem assessorar de forma simultànea a les dues parts en un conveni de separació, perquè no hi ha litigi, hem d'assessorar i fins i tot hem de poder administrar aquells expedients que el legislador consideri adient desjudicialitzar.