15/10/07

RELACIÓ LABORAL I TORN D’OFICI

Inspecció de Treball ha fet pública la resposta a una consulta no vinculant sobre l’enquadrament en el règim especial de treballadors autònoms per a l’exercici del torn d’ofici dels advocats vinculats per la relació laboral especial regulada pel RD 1331/06.

A criteri d’Inspecció de Treball la compatibilitat que reconeix l’esmentat RD per exercir la professió d’advocat per compte aliè sota el règim laboral especial i la prestació del servei del torn d’ofici no eximeix a l’advocat de cotitzar alhora al règim general de la seguretat social per aquella relació laboral i al règim especial d’autònoms o a la mutualitat professional per la prestació del torn d’ofici, sempre que es tracti d’una activitat lucrativa realitzada de forma habitual, la qual cosa es presumeix quan els ingressos derivats del torn d’ofici superen el salari mínim interprofessional (7.988,40 €/any pel 2007). Criteri que segons Inspecció de Treball és aplicable a qualsevol altra activitat lucrativa habitual per compte propi que dugui a terme l’advocat que exerceix la professió sota el règim laboral especial. Per tant, la Inspecció de Treball considera que cal una doble cotització als advocats vinculats per la relació laboral especial que presten el servei del torn d’ofici de forma “habitual”.

Aquesta interpretació de la Inspecció de Treball desconeix la realitat social de la nostra professió i pot buidar de contingut la compatibilitat entre l'exercici per compte aliè i la prestació del torn d’ofici que reconeix el mateix RD 1331/06, atès que a la pràctica comporta destinar bona part dels ingressos del torn d’ofici a pagar uns autònoms o una mutualitat, donant lloc a una absurda duplicitat, per a qui ja cotitza pel règim general en exercir l’advocacia vinculat per la relació laboral especial.

Essent doncs il•lògica o absurda, entenc que es tracta d’una interpretació del RD 1331/06 que no es pot sostenir en Dret, per la qual cosa els col•legis i les restants institucions rectores de la nostra professió haurien de vetllar per aclarir la situació. En el desenvolupament reglamentari de l’Estatut de l’Autònom, previst per a finals d’enguany, hauria de quedar ben clara l’aplicació a aquests supòsits de l’obligació de cotitzar només pel topall màxim, aplicable als casos de “pluriempleo”, entre les dues cotitzacions. En el mateix sentit, també caldrà que vetllin per aclarir en quina situació queda la compatibilitat entre el mutualisme per l'exercici del torn d'ofici i la cotització de l'advocat vinculat per relació labortal especial.