21/12/07

JUTJATS MERCANTILS

Els mitjans de comunicació s’han fet ressò de la queixa dels Jutges Mercantils de Barcelona per l’acumulació d’assumptes, denunciant que l’executiu central té previst crear, només, un o dos nous jutjats mercantils a Barcelona l'any 2008, amb el vist i plau de la Generalitat de Catalunya.

Ara fa tres anys que es varen implantar quatre Jutjats Mercantils a Barcelona. Un any i mig després (al 2006) ja es va haver d’ampliar amb dos jutjats mercantils més. Ara es denuncia el col·lapse de tots sis òrgans judicials. Col·lapse que els advocats hem de patir en l’exercici professional i que els justiciables (empreses i treballadors) han de suportar quan tenen un conflicte i exerceixen el seu dret a la tutela judicial efectiva.

Ara bé, si la manca de previsió en el moment inicial podia entendre’s com una mesura de prudència i d’austeritat en la despesa, quan un any i mig després les previsions queden esquifides, havent d’augmentar en un 50% la dotació inicial, i una altre any i mig després "torna" a passar el mateix, el mínim que cal fer és reconèixer el fracàs inicial, escoltar i consultar als operadors jurídics més directament afectats i canviar les estretes previsions inicials per mesures amb una mínima projecció de futur.

El fet que el govern de l'Estat no rectifiqui l'error inicial, ni faci gaire cas de les queixes dels jutges i continuï infradotant els Jutjats Mercantils, ens dona a entendre que el bon funcionament de la Justícia no és una prioritat pel Govern. I això s’ha de denunciar des de les institucions rectores de la nostra professió, d’una forma no merament descriptiva, sinó reivindicativa.

Cal denunciar qualsevol vulneració del dret constitucional a una Justícia eficaç, amb una crítica constructiva: plantejant solucions. Els advocats hem de ser pal de paller en la defensa de la Justicia. Ens hem d’implicar de forma activa en defensar el dret de defensa, per paliar aquesta i qualsevol altra disfunció judicial.

L’experiència d’aquests tres anys ens hauria de permetre fer una senzilla projecció de futur, i si calgués fer un estudi més acurat de la qüestió per indagar si el problema rau només en el nombre de jutges o també en els mitjans materials o en el nombre i organització de la resta de personal del jutjat. Els advocats tenim la independència i els mitjans per fer-ne un estudi, per exemple, comparant-ho amb altres indrets o amb altres ordres jurisdiccionals, analitzant el tipus d'assumptes que exigeixen una major inversió de temps, ... Només cal que utilitzem els mitjans que tenim a les nostres Institucions per fer-ho i fer-ne públics els resultats i les solucions, exigint públicament dels poder públics la posada en pràctica d'aquestes solucions. Els Jutges en canvi per fer-ho necessiten o un gran voluntarisme més enllà de la seva feina o bé que el propi Estat faci autocrítica.